Červencové povídání o léčivých bylinkách.
Vítejte v povídání o léčivých bylinkách a dnes si budeme povídat
O LIBEČKU LÉKAŘSKÉM
Libeček je krásná, až 2 metry vysoká rostlina, která byla známa už ve starověku.
Libeček byl oblíbený u starověkých léčitelů, kteří ho používali při léčbě ledvin a čištění krve. Pochází ze Středomoří a u nás se nejvíc pěstuje na zahrádkách, protože volně v přírodě neroste. Hospodyňky přidávají čerstvý libeček do polévek, protože nahrazuje polévkové koření, do salátů a do omáček. Jeho aroma je nepřekonatelné a pokrmům přidává vynikající chuť. Mezi bylinkami má hlavně preventivní význam a používá se v čerstvém nebo sušeném stavu. Velice dobře působí na nervovou soustavu, srdíčko a na svalstvo. Listy libečku můžeme usušit nebo také zamrazit. Čerstvý kořen nasekáme a usušíme. A víte, že se libeček osvědčil i jako přísada do bylinkových koupelí? Působí též jako mírné afrodiziakum.